Beta-karoten to jeden z najlepiej poznanych barwników roślinnych. Naturalnie występuje w warzywach i owocach o intensywnie pomarańczowym kolorze – marchewce, dyni, batatach, morelach czy mango.
Choć to jedna z cech, od których najczęściej zaczyna się charakterystykę tego związku, to jednak nie barwa jest jego największą zaletą. Coraz więcej badań wskazuje na korzystne efekty diety bogatej w karotenoidy oraz potencjał ich suplementacji.
Jak dokładnie działa beta-karoten? Jakie funkcje pełni w organizmie? Jakie efekty może przynieść suplementacja tego związku i na co zwrócić uwagę przy wyborze preparatu?
Beta-karoten pod lupą – czym jest ten związek i co łączy go z witaminą A?
Beta-karoten należy do karotenów – podgrupy karotenoidów – już we wstępie wspomnianej grupy barwników roślinnych odpowiedzialnych za pomarańczowe, żółte i czerwone odcienie owoców oraz warzyw. [1]
Beta-karoten (C40H56) ma postać cząsteczki o długim łańcuchu węglowym z licznymi podwójnymi wiązaniami. Dzięki takiej budowie związek zaliczany jest także do bardzo silnych przeciwutleniaczy – struktura nadaje mu zdolność neutralizowania wolnych rodników (a więc także właściwości antyoksydacyjne). [1, 2]
Najważniejszą cechę beta-karotenu określa jednak jego druga nazwa – prowitamina A. Związek w jelicie cienkim może zostać przekształcony w retinol – aktywną formę witaminy A. Organizm sam reguluje tempo tego procesu i dostosowuje je do bieżącego zapotrzebowania. [3-5] To bardzo ważna zależność – to ona stanowi podstawę twierdzeń o bezpieczeństwie suplementacji i bardzo niskim ryzyku przedawkowania.
Jakie są funkcje beta-karotenu w organizmie?
- Jest źródłem witaminy A – niezbędnej dla prawidłowego widzenia, wzrostu i różnicowania komórek. [6]
- Wzmacnia ochronę antyoksydacyjną – neutralizuje nadmierne ilości reaktywnych form tlenu. [5]
- Wspiera odporność – poprzez pośredni udział w powstawaniu, funkcjonowaniu i komunikowaniu się komórek układu immunologicznego. [5, 7]
- Wpływa na zdrowie skóry – uczestniczy w procesach regeneracji nabłonka i wzmacnia ochronę przed niekorzystnym działaniem promieniowania UV. [1, 3, 6]
Metabolizm i biodostępność beta-karotenu
Beta-karoten należy do grupy związków rozpuszczalnych w tłuszczach. Organizm lepiej go wykorzystuje, gdy pojawia się w posiłku razem z produktami bogatymi w zdrowe tłuszcze – oliwą z oliwek, olejem rzepakowym, orzechami czy awokado. To podstawowy warunek lepszej biodostępności. [4, 6]
Po spożyciu beta-karoten trafia do jelita cienkiego, gdzie ulega przemianom pod wpływem enzymów BCO1 (β-carotene oxygenase 1) i BCO2 (β-carotene-9’,10’-oxygenase 2). Na tej drodze powstają cząsteczki retinalu, które następnie mogą zostać przekształcone w retinol. [1, 4, 7]
- Jak już wspominaliśmy, proces konwersji nie jest stały i zależy od aktualnych potrzeb organizmu. Jeśli poziom witaminy A jest prawidłowy, tempo przemiany beta-karotenu spada, a większa część związku krąży we krwi jako antyoksydant. [1]
Na biodostępność beta-karotenu z żywności wpływa kilka czynników:
- forma podania – rozdrobnione produkty (np. w zupie krem) dostarczają więcej przyswajalnego beta-karotenu niż surowe, chrupane warzywa; [8, 9]
- obróbka termiczna – krótkie gotowanie lub pieczenie ułatwia enzymom dostęp do cząsteczek barwnika; [9]
- indywidualne predyspozycje – warianty genu BCO1 mogą różnicować tempo przemiany beta-karotenu w witaminę A. [10]
Zapotrzebowanie na witaminę A dla osób dorosłych wynosi 700 μg RAE (retinol activity equivalents – równoważnika retinolu)/dzień w przypadku kobiet i 900 μg RAE/dzień w przypadku mężczyzn. [11]
U większości osób dieta bogata w warzywa i owoce zapewnia jej odpowiedni poziom. Wskazania do suplementacji jej aktywnej formy zdarzają się rzadko. Nadmiar retinolu może być szkodliwy, dlatego w tym temacie zaleca się zachowanie wyjątkowej ostrożności. [11]
Jak jednak ma się do tego przyjmowanie preparatów z beta-karotenem? Tutaj sprawa prezentuje się inaczej. Co mówią badania?
Suplementacja beta-karotenu – przyjrzyjmy się najnowszym odkryciom
Jednym z najlepiej udokumentowanych efektów jest udział beta-karotenu w profilaktyce chorób oczu. W badaniu AREDS stosowano 15 mg beta-karotenu dziennie w połączeniu z witaminami C i E oraz cynkiem. U osób z pośrednim i zaawansowanym zwyrodnieniem plamki żółtej stwierdzono wolniejszą progresję choroby oraz mniejsze pogarszanie się ostrości wzroku. [12]
- W drugiej edycji badania potwierdzono obserwacje, choć w nowszych formułach beta-karoten zastąpiono luteiną i zeaksantyną ze względu na ryzyko zdrowotne – to aspekt, o którym także należy wspomnieć. U palaczy oraz osób z ekspozycją na azbest suplementy beta-karotenu zwiększały ryzyko raka płuca. U pacjentów bez narażenia na te czynniki przyniosły korzyści. Świadome podejście do suplementacji jest podstawą bezpieczeństwa i uzyskania możliwie najlepszych efektów. [13]
Interesujące wyniki dotyczą również wpływu suplementacji na funkcje poznawcze. Przegląd badań opublikowany w 2023 roku wskazuje, że korzyści pojawiają się głównie przy długotrwałym i regularnym przyjmowaniu beta-karotenu. [14, 15]
- W dużym badaniu z zastosowaniem dawki 50 mg tego związku w schemacie naprzemiennym (średnio około 25 mg dziennie) u starszych uczestników obserwowano wolniejsze tempo pogarszania się pamięci i ogólnej sprawności poznawczej. [14]
W publikacjach pojawiają się również dowody, które odnoszą się do zdrowia skóry. Randomizowane badania kliniczne pokazują, że suplementacja beta-karotenem w dawkach 15-30 mg dziennie przez 8-12 tygodni prowadzi do jego akumulacji w skórze.
- Efektem jest cieplejszy, złocisty odcień cery oraz wyższa odporność skóry na uszkodzenia wywołane promieniowaniem UV. [16]
Należy jednak wyraźnie zaznaczyć, że suplementacja nie zastąpi stosowania filtrów SPF. Publikacje z 2018-2024 podkreślają, że działanie fotoprotekcyjne zależy od dawki i czasu przyjmowania – wyraźne efekty obserwuje się dopiero po kilku tygodniach suplementacji. [16, 17]
Forma beta-karotenu w suplementach diety
Suplementy diety Pharmovit bazują na składnikach pochodzenia naturalnego. Nie inaczej jest w przypadku tych preparatów, w których znajduje się beta-karoten. Wykorzystywany surowiec powstaje w procesie biofermentacji – związek wytwarza się z grzyba Blakeslea trispora. [18, 19]

Katarzyna Szafraniec
Dietetyk kliniczny
Absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. Piastów
Śląskich we Wrocławiu. Specjalizuje się w dietetyce
klinicznej i prowadzeniu edukacji żywieniowej.
Bibliografia
- González-Peña, M. A., Ortega-Regules, A. E., Anaya de Parrodi, C., & Lozada-Ramírez, J. D. (2023). Chemistry, occurrence, properties, applications, and encapsulation of carotenoids—A review. Plants, 12(2), 313.
- Gebregziabher, B. S., Gebremeskel, H., Debesa, B., Ayalneh, D., Mitiku, T., Wendwessen, T., … & Getachew, T. (2023). Carotenoids: Dietary sources, health functions, biofortification, marketing trend and affecting factors–A review. Journal of Agriculture and Food Research, 14, 100834.
- Calugar, L., & Butnariu, M. (2024). Vitamin A and Provitamin A. Pharmaceutical Sciences & Analytical Research Journal, 6(2), 1-5.
- von Lintig, J., Moon, J., Lee, J., & Ramkumar, S. (2020). Carotenoid metabolism at the intestinal barrier. Biochimica et Biophysica Acta (BBA)-Molecular and Cell Biology of Lipids, 1865(11), 158580.
- Bufka, J., Vaňková, L., Sýkora, J., & Křížková, V. (2024). Exploring carotenoids: Metabolism, antioxidants, and impacts on human health. Journal of Functional Foods, 118, 106284.
- Kiser, P. D., Golczak, M., & Palczewski, K. (2014). Chemistry of the retinoid (visual) cycle. Chemical reviews, 114(1), 194-232.
- Gürbüz, M., & Aktaç, Ş. (2022). Understanding the role of vitamin A and its precursors in the immune system. Nutrition Clinique et Métabolisme, 36(2), 89-98.
- Choi, M., Baek, J., & Park, E. (2025). Comparative bioavailability of β-carotene from raw carrots and fresh carrot juice in humans: a crossover study. Nutrition Research and Practice, 19(2), 215-224.
- Cakir, M. A., & Helvacioglu, I. (2023). Bioavailability and health effects of some carotenoids by different cooking methods. International Journal of Gastronomy Research, 2(2), 70-77.
- Zumaraga, M. P. P., Arquiza, J. M. R. A., Concepcion, M. A., Perlas, L., Alcudia-Catalma, M. N., & Rodriguez, M. (2022). Genotype Effects on β-Carotene conversion to vitamin A: implications on reducing vitamin A deficiency in the philippines. Food and Nutrition Bulletin, 43(1), 25-34.
- Rychlik, E., Stoś, K., Woźniak, A., Mojska, H. (2024). Normy żywienia dla populacji Polski. Warszawa: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy.
- Evans, J. R., & Lawrenson, J. G. (2023). Antioxidant vitamin and mineral supplements for slowing the progression of age‐related macular degeneration. Cochrane Database of Systematic Reviews, (9).
- Keenan, T. D., Agrón, E., Keane, P. A., Domalpally, A., Chew, E. Y., Study, A. R. E. D., … & Age-Related Eye Disease Study Research Group. (2025). Oral antioxidant and lutein/zeaxanthin supplements slow geographic atrophy progression to the fovea in age-related macular degeneration. Ophthalmology, 132(1), 14-29.
- Kopec, R. E., Chasman, D. I., Okereke, O. I., & Sesso, H. D. (2023). Re‐remembering the influence of randomized β‐carotene on cognitive decline. Alzheimer’s & Dementia, 19(8), 3718-3721.
- Abrego-Guandique, D. M., Bonet, M. L., Caroleo, M. C., Cannataro, R., Tucci, P., Ribot, J., & Cione, E. (2023). The effect of beta-carotene on cognitive function: a systematic review. Brain sciences, 13(10), 1468.
- Parrado, C., Philips, N., Gilaberte, Y., Juarranz, A., & González, S. (2018). Oral photoprotection: effective agents and potential candidates. Frontiers in medicine, 5, 188.
- Baswan, S. M., Marini, A., Klosner, A. E., Jaenicke, T., Leverett, J., Murray, M., … & Krutmann, J. (2020). Orally administered mixed carotenoids protect human skin against ultraviolet A‐induced skin pigmentation: a double‐blind, placebo‐controlled, randomized clinical trial. Photodermatology, photoimmunology & photomedicine, 36(3), 219-225.
- Papadaki, E., & Mantzouridou, F. T. (2021). Natural β-carotene production by Blakeslea trispora cultivated in Spanish-style green olive processing wastewaters. Foods, 10(2), 327.
- Sandmann, G. (2022). Carotenoids and their biosynthesis in fungi. Molecules, 27(4), 1431.
Celem wpisów na blogu jest przedstawienie informacji, poglądów, opinii opartych na wynikach prac badawczych i literaturze ogólnodostępnej. Substancji opisywanych na blogu nie należy traktować jako lekarstw lub produktów farmaceutycznych stosowanych w procesie leczenia chorób. Głównym celem wpisów jest propagowanie zdrowego trybu życia i zbilansowanej diety.
Wszelkie informacje zawarte na blogu objęte są prawami autorskimi majątkowymi. Prawa autorskie przysługują Pharmovit Dystrybucja Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Płocku przy ulicy Kostrogaj 9D. Wszelkie kopiowanie całości bądź części informacji zawartych na blogu bez uprzedniej pisemnej zgody Pharmovit Dystrybucja Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością jest zabronione.

Wszelkie prawa zastrzeżone.