Każdy z nas doświadczył stresu. Jest on, niestety, nieodłącznym elementem naszego życia. Szczególnie w ostatnim czasie większością osób targają silne emocje i uczucia. Sporo osób utraciło poczucie bezpieczeństwa. Pojawił się ogromny stres, który działa negatywnie na cały organizm.
Jak radzimy sobie ze stresem?
Tutaj nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Każdy ma własną strategię radzenia sobie w sytuacjach stresowych. Jako dietetyk spotykam się często z zajadaniem negatywnych emocji, co może zaburzać relację z jedzeniem, a w efekcie prowadzić nawet do zaburzeń odżywiania.
Jeśli ktoś po trudnym dniu w pracy – sięga po tabliczkę czekolady, powinien się nad tym pochylić i przywrócić prawidłowe relacje z jedzeniem pod okiem specjalisty.
Jak stres wpływa na organizm?
Negatywnie, ale to już wiemy. Jako skutki działania czynników stresogennych na organizm można wymienić:
- rozregulowuje gospodarkę hormonalną, co może przyczyniać się do zwiększonego apetytu,
- zmniejsza poziom serotoniny tzw. hormonu szczęścia,
- powoduje problemy ze snem,
- przyczynia się do niedoboru magnezu i witamin z grupy B,
- może zwiększać zatrzymywanie wody w organizmie.
Czy dieta może pomóc w radzeniu sobie ze stresem?
Tak, jak najbardziej. Jedzenie, które spożywamy ma ogromny wpływ na nasz organizm i samopoczucie. Odpowiednio komponując posiłki można pomóc organizmowi radzić sobie w sytuacjach stresogennych i zmniejszyć ich negatywny wpływ na zdrowie.
Co i jak jeść, aby wspierać organizm w sytuacjach nasilonego stresu?
- Jedzmy regularnie – dzięki temu organizm regularnie otrzyma dawkę “paliwa”, a my unikniemy gwałtownych spadków glukozy we krwi. Takie wahania mogą prowadzić do senności, rozdrażnienia oraz napadów wilczego głodu.
- Dbajmy o pełnowartościowe białko – podczas stresu zapotrzebowanie na ten makroskładnik może wzrastać. Wybierajmy chude mięsa, ryby, nasiona roślin strączkowych, chudy nabiał.
- Zwiększmy podaż kwasów omega-3 – minimum 3 razy w tygodniu w diecie powinny pojawić się tłuste ryby morskie. Można też wprowadzić suplementację tranem lub algami (w przypadku wegetarian i wegan).
- Jedzmy produkty bogate w witaminę B12 – ma ogromny wpływ na układ nerwowy. Jej niedobór zaburza wydzielanie serotoniny. Znajdziecie ją w produktach pochodzenia zwierzęcego np. nabiale, jajach. Weganie bezwzględnie powinni suplementować tę witaminę.
- Zwróćmy uwagę na produkty bogate w witaminę B6 (produkty pełnoziarniste), magnez (kakao, szpinak, fasola biała, wody zmineralizowane) oraz cynk (ostrygi, boczniaki, pestki dyni, nasiona roślin strączkowych). Mają działanie antystresowe i wspomagają pracę układu nerwowego.
Zwiększenie podaży odpowiednich witamin i składników mineralnych może poprawić pracę układu nerwowego, który najsilniej odczuwa negatywne skutki stresu. Dodatkowo, pamiętajmy, że w sytuacjach stresowych organizm wytwarza więcej kortyzolu, co może prowadzić do rozchwiania całej gospodarki hormonalnej, która działa jak domino.
Dzięki tym 5 prostym zasadom możemy zadbać o siebie od wewnątrz w sytuacji nasilonego stresu i zmniejszyć jego destrukcyjny wpływ na organizm.
Celem wpisów na blogu jest przedstawienie informacji, poglądów, opinii opartych na wynikach prac badawczych i literaturze ogólnodostępnej. Substancji opisywanych na blogu nie należy traktować jako lekarstw lub produktów farmaceutycznych stosowanych w procesie leczenia chorób. Głównym celem wpisów jest propagowanie zdrowego trybu życia i zbilansowanej diety.
Wszelkie informacje zawarte na blogu objęte są prawami autorskimi majątkowymi. Prawa autorskie przysługują Pharmovit Dystrybucja Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Płocku przy ulicy Kostrogaj 9D. Wszelkie kopiowanie całości bądź części informacji zawartych na blogu bez uprzedniej pisemnej zgody Pharmovit Dystrybucja Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością jest zabronione.