W poszukiwaniu sposobów na spowolnienie starzenia wiele uwagi poświęca się antyoksydantom. Jednym z mniej znanych, jednak coraz częściej badanych związków, jest karnozyna – substancja, która wyjątkowo skutecznie chroni komórki przed uszkodzeniami.
Czy rzeczywiście może wpływać na procesy związane ze starzeniem? O ile nie jesteśmy w stanie zatrzymać czasu, tak z pomocą niektórych składników możemy w pewnym stopniu ograniczyć jego wpływ na organizm. Pod tym kątem omówmy karnozynę.
Karnozyna – poznaj podstawowe informacje
Karnozyna to dipeptyd, czyli związek chemiczny, który składa się z dwóch aminokwasów. W tym przypadku: β-alaniny i L-histydyny. Występuje w wysokim stężeniu w mięśniach szkieletowych, sercu oraz mózgu, a jej synteza zależy głównie od podaży β-alaniny. [1-3]
Jej obecność w organizmie jest wynikiem zarówno syntezy wewnętrznej (pochodzenie endogenne), jak i dostarczania jej z dietą (pochodzenie egzogenne). [1, 4] Najbogatszym źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego – mięso i ryby. [4, 5] Właśnie dlatego poziom karnozyny w organizmie osób na diecie roślinnej bywa niższy. [5]
Na rynku suplementów diety dostępnych jest kilka form karnozyny, jednak największe zainteresowanie budzi L-karnozyna – postać, którą organizm może bezpośrednio wykorzystywać do reakcji biochemicznych. Ta forma związku jest także najczęściej wykorzystywana w badaniach i cechuje się najwyższą skutecznością.
Dlaczego karnozyna uznawana jest za sekret młodości?
Karnozyna jest jednym z ważniejszych wewnętrznych (endogennych) antyoksydantów – chroni organizm na poziomie komórkowym przed skutkami stresu oksydacyjnego. [6] Jej działanie nie sprowadza się jednak wyłącznie do neutralizacji wolnych rodników.
Ochrona antyoksydacyjna i wpływ na wygląd
Komórki skóry każdego dnia narażone są na działanie reaktywnych form tlenu (wolnych rodników). Karnozyna neutralizuje ich działanie i jednocześnie wspiera przebieg procesów enzymatycznych, które odpowiadają za regenerację skóry. [6-9]
- Mechanizmy antyoksydacyjne karnozyny są jednak bardziej złożone – związek wpływa na aktywność enzymów, które biorą udział w usuwaniu uszkodzonych białek oraz zapobiega glikacji (procesowi, który prowadzi do powstawania zaawansowanych produktów końcowych glikacji – AGE). Odkładające się AGE przyspieszają starzenie się tkanek i pogarszają ich funkcjonowanie. [1, 10, 11]
Dodatkowo karnozyna stabilizuje telomery – struktury na końcach chromosomów, które skracają się wraz z wiekiem. Ich ochrona wiąże się ze spowolnieniem starzenia komórkowego. [6, 12]
Wygląd to nie wszystko – jak karnozyna wpływa na zdrowie?
Spowolnienie procesów starzenia się i ograniczenie związanych z nimi konsekwencji to jedno. Z drugiej strony znajdują się niezależne właściwości L-karnozyny, które również są dla nas korzystne.
- Karnozyna wpływa na homeostazę wapnia w mięśniu sercowym. Wspiera jego prawidłową pracę. W badaniach wykazano, że poprawia elastyczność naczyń krwionośnych i może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka zmian miażdżycowych. [1, 13, 14]
- Jednym z bardziej interesujących obszarów badań nad karnozyną jest jej potencjał w opóźnianiu progresji zaćmy. [1, 15, 16] Wykazano, że stosowanie kropli do oczu zawierających N-acetylokarnozynę (pochodną karnozyny) może wspierać przejrzystość soczewki i zmniejszać zmiany degeneracyjne. [1, 17] Podobnym wpływem cechuje się także doustna suplementacja. [18]
- Karnozyna występuje w ośrodkowym układzie nerwowym i bierze udział w neutralizacji wolnych rodników. Dodatkowo pełni funkcję neuroprzekaźnika i może regulować poziom innych substancji wpływających na nastrój i funkcje poznawcze. [1, 12, 16]
autor Katarzyna Szafraniec
dietetyk kliniczny
Bibliografia
- Syta, E., Ginalska, G., & Kazimierczak, P. (2018). Bioaktywne właściwości karnozyny. Med. Ogól. Nauki Zdr, 34, 96-100.
- Volkmar, F. R. (2021). Carnosine. Encyclopedia of Autism Spectrum Disorders, 823-824.
- Mahomoodally, M. F., & Khadaroo, S. K. (2022). Carnosine. In Antioxidants Effects in Health, 251-268.. Elsevier.
- Xing, L., Chee, M. E., Zhang, H., Zhang, W., & Mine, Y. (2019). Carnosine—A natural bioactive dipeptide: Bioaccessibility, bioavailability and health benefits. Journal of Food Bioactives, 5, 8-17.
- Peiretti, P. G., & Meineri, G. (2015). Carnosine and its homologs in foods. In: Imidazole Dipeptides: Chemistry, Analysis, Function and Effects 23-39.
- Cesak, O., Vostalova, J., Vidlar, A., Bastlova, P., & Student Jr, V. (2023). Carnosine and beta-alanine supplementation in human medicine: narrative review and critical assessment. Nutrients, 15(7), 1770.
- Gasmi, A., Mujawdiya, P. K., Lysiuk, R., Shanaida, M., Peana, M., Piscopo, S., … & Bjørklund, G. (2025). The Possible Roles of β-alanine and L-carnosine in Anti-aging. Current Medicinal Chemistry, 32(1), 6-22.
- Prokopieva, V. D., Yarygina, E. G., Bokhan, N. A., & Ivanova, S. A. (2016). Use of carnosine for oxidative stress reduction in different pathologies. Oxidative medicine and cellular longevity, 2016(1), 2939087.
- Wang, Q., Sadati, S., Kabthymer, R. H., Gadanec, L. K., Lawton, A., Tripodi, N., … & Feehan, J. (2024). The impact of carnosine on biological ageing–A geroscience approach. Maturitas, 108091.
- Sureshkumar, K., Durairaj, M., Srinivasan, K., Goh, K. W., Undela, K., Mahalingam, V. T., … & Ganesan, R. M. (2023). Effect of L-carnosine in patients with age-related diseases: a systematic review and meta-analysis. Frontiers in Bioscience-Landmark, 28(1), 18.
- Artioli, G. G., Sale, C., & Jones, R. L. (2019). Carnosine in health and disease. European Journal of Sport Science, 19(1), 30-39.
- Schön, M., Mousa, A., Berk, M., Chia, W. L., Ukropec, J., Majid, A., … & De Courten, B. (2019). The potential of carnosine in brain-related disorders: A comprehensive review of current evidence. Nutrients, 11(6), 1196.
- Feehan, J., Hariharan, R., Buckenham, T., Handley, C., Bhatnagar, A., Baba, S. P., & de Courten, B. (2022). Carnosine as a potential therapeutic for the management of peripheral vascular disease. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 32(10), 2289-2296.
- Creighton, J. V., de Souza Gonçalves, L., Artioli, G. G., Tan, D., Elliott-Sale, K. J., Turner, M. D., … & Sale, C. (2022). Physiological roles of carnosine in myocardial function and health. Advances in Nutrition, 13(5), 1914-1929.
- Cararo, J. H., Streck, E. L., Schuck, P. F., & da C Ferreira, G. (2015). Carnosine and related peptides: therapeutic potential in age-related disorders. Aging and disease, 6(5), 369.
- de Almeida Torres, R. J., Moreto, F., Luchini, A., de Almeida Torres, R. J., Longo, S. P., Pinho, R. A., … & Ferreira, A. L. A. (2023). Carnosine supplementation and retinal oxidative parameters in a high-calorie diet rat model. BMC ophthalmology, 23(1), 502.
- Babizhayev, M. A. (2016). Generation of reactive oxygen species in the anterior eye segment. Synergistic codrugs of N-acetylcarnosine lubricant eye drops and mitochondria-targeted antioxidant act as a powerful therapeutic platform for the treatment of cataracts and primary open-angle glaucoma. BBA clinical, 6, 49-68.
- de Almeida Torres, R. J., Moreto, F., Luchini, A., de Almeida Torres, R. J., Longo, S. P., Pinho, R. A., … & Ferreira, A. L. A. (2023). Carnosine supplementation and retina oxidative parameters in diet-induced obesity model. BMC Ophthalmology, 23(502).