Czytając etykiety różnych suplementów diety, łatwo zgubić się gdzieś pomiędzy obietnicami producentów a kolorowymi etykietami. W Pharmovit stawiamy na jakość, czysty skład i prosty przekaz. W recepturach naszych produktów pojawiają się tylko te składniki, które faktycznie działają. Wiemy jednak, że czasami same nazwy mogą mówić niewiele o składnikach, za którymi stoi wiele właściwości prozdrowotnych.
Colostrum jest jedną z tych substancji, której obecność w składzie nie dla wszystkich jest równoznaczna z ogromnym potencjałem suplementu.
Czym jest colostrum i z czego wynika jego działanie?
Czym jest colostrum?
Colostrum powstaje w gruczołach mlekowych od kilku godzin do maksymalnie 2-4 dni po porodzie (w zależności od gatunku). W tym kontekście często pojawia się nawiązanie do „pierwszych 48 godzin”. To jednak pewne uproszczenie, ale dobrze oddaje istotę zjawiska – najwyższe stężenia najważniejszych składników bioaktywnych występują właśnie w tym okresie. [1, 2]
W odniesieniu do człowieka pierwsze mleko częściej nazywane jest „siarą” – są to jednak pojęcia tożsame. Określenie „colostrum” pojawia się w publikacjach naukowych oraz w opisach produktów odzwierzęcych (szczególnie bydlęcych).
W przypadku bydła mlecznego colostrum przyjmuje żółtą lub kremową barwę i ma wyraźnie gęstszą konsystencję od mleka wydzielanego w późniejszym okresie. Zawiera duże ilości białek, immunoglobulin oraz szerokie spektrum związków bioaktywnych (m.in. laktoferynę, lizozym czy czynniki wzrostu). W jego składzie izoluje się także istotnie wyższe stężenia niezbędnych witamin, składników mineralnych i kwasów tłuszczowych. Taki skład charakteryzuje wyłącznie colostrum – w dojrzałym mleku nie obserwuje się podobnych proporcji. [1-3]
Każdy młody ssak przychodzi na świat z niedojrzałym układem odpornościowym, pozbawionym skutecznych mechanizmów obronnych przeciwko drobnoustrojom. Dostarczenie siary (colostrum) w pierwszych godzinach po narodzinach umożliwia przekazanie przeciwciał, czynników wzrostu oraz substancji regulujących funkcje immunologiczne. „Pierwszy pokarm” stanowi niezbędne wsparcie podczas najwcześniejszego, krytycznego etapu życia – decyduje o ograniczeniu ryzyka infekcji, prawidłowym rozwoju bariery jelitowej i przeżyciu młodego organizmu. [3, 4]
U ludzi przeciwciała IgG przenikają przez łożysko jeszcze w życiu płodowym, jednak siara jest nadal bardzo istotnym źródłem wielu składników wspierających odporność i rozwój układu pokarmowego. [5]
Jakie składniki bioaktywne znajdują się w colostrum?
Skład colostrum zestawiamy z mlekiem dojrzałym. Cechuje go wyższa zawartość białka, tłuszczu, witamin i składników mineralnych. Najważniejsze różnice dotyczą jednak obecności związków bioaktywnych.
- W colostrum znajdują się immunoglobuliny – białka odpornościowe, które już od pierwszych godzin po narodzinach zapewniają ochronę przed drobnoustrojami. Największy udział ma immunoglobulina G (IgG). Jej stężenie w colostrum bydlęcym jest nawet kilkadziesiąt razy wyższe niż w zwykłym mleku. [4, 6] Podstawową funkcją IgG jest wiązanie i neutralizacja patogenów, które mogą stanowić zagrożenie dla noworodka – umożliwia szybkie rozpoznanie obcych cząsteczek, uruchomienie reakcji układu odpornościowego i usunięcie ich z organizmu. [6]
- Colostrum dostarcza także laktoferynę – białko, które wiąże żelazo i przez to ogranicza rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym. Ten składnik również uczestniczy w procesach regulacji odporności. [7, 8]
- Działanie przeciwdrobnoustrojowe wykazuje także lizozym – enzym odpowiedzialny za niszczenie ścian komórkowych bakterii. [7, 8]
To jedne z najczęściej wymienianych składników, jednak należy tutaj wyraźnie podkreślić, że w literaturze opisuje się ich znacznie więcej (nawet ponad 250 różnych związków biologicznie czynnych). [3]
Obok substancji, które wykazują korzystne działanie na pracę układu immunologicznego, szczególną grupą są czynniki wzrostu.
- W colostrum obecne są między innymi IGF-1 i IGF-2 (czynniki insulinopodobne), EGF (czynnik wzrostu naskórka) oraz TGF-β (transformujący czynnik wzrostu).
Substancje biorą udział w procesach naprawy i regeneracji tkanek. [2, 3, 6-8] Dzięki nim colostrum zainteresowało osoby aktywne fizyczne oraz szukające wsparcia w okresach rekonwalescencji (po chorobach, po przebytych urazach i po operacjach). [9, 10] Skuteczność suplementów diety z colostrum jest tak duża, że w środowisku zawodowych sportowców klasyfikowane są jako doping.
Jak człowiek zaczął wykorzystywać colostrum?
Pierwsze udokumentowane przypadki wykorzystywania colostrum można znaleźć już w źródłach opisujących praktyki medycyny ajurwedyjskiej. Możemy przeczytać w nich o tym, że siarę przyjmowano w okresach osłabienia. [11]
Na przełomie XVIII i XIX wieku pojawiły się pierwsze naukowe obserwacje, które potwierdzały związek między szybkim wzrostem cieląt a spożywaniem siary. Na podstawie tych doniesień w 1920 roku pediatra Spolverini promował podawanie colostrum dzieciom w celu ochrony przed zakażeniami. [11]
W kolejnych dekadach badano przydatność colostrum w leczeniu infekcji bakteryjnych i wirusowych (m.in. biegunek u najmłodszych pacjentów czy powikłań u osób z niedoborami odporności). Wyniki wskazywały, że przeciwciała obecne w siarze całkowicie nie ulegały wchłanianiu w przewodzie pokarmowym, lecz utrzymywały się w jelitach i wspierały mikroflorę. [11-13]
Rozwój medycyny i biotechnologii otworzył nowe możliwości. Siara bydlęca stała się składnikiem suplementów diety i produktów żywieniowych. Mimo szerokiej dostępności różnych preparatów na rynku warto sięgać tylko po te od sprawdzonych producentów – o czystym i dokładnie przebadanym składzie. Wyłącznie takie suplementy diety mogą realnie wspierać zdrowie.
Bibliografia
- El-Loly, M. M. (2022). Colostrum ingredients, its nutritional and health benefits-an overview. Clinical Nutrition Open Science, 44, 126-143.
- Menchetti, L., Traina, G., Tomasello, G., Casagrande Proietti, P., Leonardi, L., Barbato, O., & Brecchia, G. (2016). Potential benefits of colostrum in gastrointestinal diseases. Frontiers in Bioscience, 8(2), 331-351.
- Poonia, A., & Shiva. (2022). Bioactive compounds, nutritional profile and health benefits of colostrum: a review. Food Production, Processing and Nutrition, 4(1), 26.
- Playford, R. J., & Weiser, M. J. (2021). Bovine colostrum: Its constituents and uses. Nutrients, 13(1), 265.
- Zdrojewicz, Z., Herman, M., Sałamacha, M., & Starostecka, E. (2017). Ludzkie mleko–fakty i mity. Pediatria i Medycyna Rodzinna, 13(1), 11-20.
- Arslan, A., Kaplan, M., Duman, H., Bayraktar, A., Ertürk, M., Henrick, B. M., … & Karav, S. (2021). Bovine colostrum and its potential for human health and nutrition. Frontiers in Nutrition, 8, 651721.
- Eker, F., Akdaşçi, E., Duman, H., Yalçıntaş, Y. M., Canbolat, A. A., Kalkan, A. E., … & Šamec, D. (2024). Antimicrobial properties of colostrum and milk. Antibiotics, 13(3), 251.
- Duan, H., Sun, Q., Chen, C., Wang, R., & Yan, W. (2024). A review: the effect of bovine colostrum on immunity in people of all ages. Nutrients, 16(13), 2007.
- Gouhari, F., Shariatpanahi, Z. V., Talebi, S., Mehrvar, A., Momeny, M., Ehsani, A., … & Zandi, R. (2025). Therapeutic Effects of Bovine Colostrum on Bone Healing, Rehabilitation, and Postoperative Complications: A Prospective, Randomized, Double-Blinded Comparative Trial. JBJS, 107(12), 1307-1315.
- Davison, G. (2021). The use of bovine colostrum in sport and exercise. Nutrients, 13(6), 1789.
- Rocha, J. M. (2016). On the Historical Background of Bovine Colostrum. EC Nutrition, 4, 980-981.
- O’Sullivan, T. A., & Ihlein, C. N. (2024). A brief history of antenatal colostrum expression, and where to from here. Proceedings of the Nutrition Society, 1-8.
- Ghosh, S., & Iacucci, M. (2021). Diverse immune effects of bovine colostrum and benefits in human health and disease. Nutrients, 13(11), 3798
Celem wpisów na blogu jest przedstawienie informacji, poglądów, opinii opartych na wynikach prac badawczych i literaturze ogólnodostępnej. Substancji opisywanych na blogu nie należy traktować jako lekarstw lub produktów farmaceutycznych stosowanych w procesie leczenia chorób. Głównym celem wpisów jest propagowanie zdrowego trybu życia i zbilansowanej diety.
Wszelkie informacje zawarte na blogu objęte są prawami autorskimi majątkowymi. Prawa autorskie przysługują Pharmovit Dystrybucja Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Płocku przy ulicy Kostrogaj 9D. Wszelkie kopiowanie całości bądź części informacji zawartych na blogu bez uprzedniej pisemnej zgody Pharmovit Dystrybucja Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością jest zabronione.