Przez lata zastanawiano się, dlaczego w populacjach Inuitów, których dieta opierała się niemal wyłącznie na tłustych rybach i mięsie fok, odnotowywano tak niską częstość chorób serca i udarów. Paradoks polegał na tym, że jadłospis tych populacji był niezwykle bogaty w tłuszcz, a mimo to chronił przed chorobami układu krążenia.
Dziś wiemy, że kluczem do odpowiedzi na to pytanie były kwasy omega-3, które działają przeciwzapalnie, regulują gospodarkę lipidową i są niezastąpione w kategorii związków wspomagających zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Kwasy omega-3 to jedne z najlepiej przebadanych składników diety. Co warto o nich wiedzieć?
Czym są kwasy omega-3?
Kwasy omega-3 to rodzina wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które w różnym stopniu muszą być dostarczane z dietą. Określenie omega-3 odnosi się do umiejscowienia pierwszego wiązania podwójnego (nienasyconego) w łańcuchu węglowym. Jak nietrudno domyślić się po nazwie całej grupy, w cząsteczce jest ich „wiele”. [1]
Do najważniejszych kwasów z rodziny omega-3 należą:
- kwas ALA (kwas α-linolenowy, C18:3) – obecny głównie w olejach roślinnych, orzechach i siemieniu lnianym;
- EPA (kwas eikozapentaenowy, C20:5) i DHA (kwas dokozaheksaenowy, C22:6) – występują przede wszystkim w rybach morskich i algach. [2, 3]
ALA jest jedynym kwasem tłuszczowym, dla którego ustalono konkretny udział energetyczny w diecie (jest zaliczany do NNKT – niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych). Podaje się zalecenia dotyczące jego procentowego spożycia – 0,5% energii (niezależnie od wieku i płci). [3]
Z ALA powstają dłuższe kwasy omega-3 – eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Cały „problem” polega na tym, że konwersja ALA przebiega w niskim stopniu. [4, 5] Dlatego, mimo że EPA i DHA formalnie nie są zaliczane do NNKT, to także musimy dostarczać je w diecie (z pożywienia lub bardzo często w formie suplementacji) – 250 mg EPA i DHA/dzień dla osoby dorosłej. [3]
Ile EPA i DHA może powstać w organizmie?
Całkowita synteza DHA z ALA wynosi u dorosłych zaledwie ułamki miligrama na dobę (ok. 0,3-0,5 mg) – to ilość zbyt mała, aby istotnie wpływała na jego stężenie w tkankach. [5, 6] Przeglądy z ostatnich lat szacują, że przemiana ALA do EPA sięga średnio 5-10%, a do DHA zwykle nie przekracza 1%. [6-8]
- Wykazano, że zwiększanie podaży ALA może podnieść poziom EPA w osoczu, natomiast nie prowadzi do istotnego wzrostu stężenia DHA. [9]
Z tego względu coraz częściej podkreśla się, że przy ocenie roli NNKT, należy uwzględniać nie tylko sam ALA, lecz także bezpośrednie źródła EPA i DHA. Już pierwsze słowo w nazwie grupy „niezbędne” jednoznacznie naprowadza nas na znaczenie odpowiedniej podaży tych składników w diecie.
Niestety w praktyce nie jest łatwo dostarczać z żywności ALA, EPA i DHA w ilościach, które będą w pełni pokrywać codzienne potrzeby – nie mówiąc już o dodatkowych korzyściach ich spożycia, które odnotowuje się przy wyższych dawkach.
Kwas ALA – właściwości i źródła
Kwas α-linolenowy nie jest ważny tylko ze względu na swoją rolę prekursora innych kwasów omega-3. Samodzielnie działa jako aktywny składnik diety.
- Wpływa korzystnie na profil lipidowy, sprzyja obniżeniu stężenia cholesterolu LDL i trójglicerydów oraz wspiera prawidłową elastyczność naczyń krwionośnych. [10, 11]
- Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, a tym samym jego obecność w codziennym menu służy profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. [11]
- Może wspierać pracę układu nerwowego oraz procesy metaboliczne związane z regulacją gospodarki energetycznej. [12]
Najlepszym źródłem ALA w diecie są rośliny oleiste i produkty z nich otrzymywane:
- siemię lniane i olej lniany,
- olej rzepakowy,
- orzechy włoskie,
- nasiona chia,
- pestki dyni. [12]
Regularne spożywanie tych produktów ułatwia pokrycie zapotrzebowania na kwas α-linolenowy.
Kwasy EPA i DHA – właściwości i suplementacja
Kwas EPA jest prekursorem związków o aktywności przeciwzapalnej – eikozanoidów (m.in. prostaglandyn-3, leukotrien-5) i rezolwin (szczególnie rezolwiny E). [13, 14] Dzięki nim wspomaga równowagę procesów zapalnych, ogranicza nadmierną agregację płytek krwi i poprawia funkcję śródbłonka naczyniowego. EPA przyczynia się do obniżenia stężenia trójglicerydów we krwi oraz zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i incydentów sercowo-naczyniowych. [13-15]
DHA jest jednym z ważniejszych składników błon komórkowych, zwłaszcza w układzie nerwowym (stanowi 20-30% wszystkich kwasów tłuszczowych) i narządzie wzroku (50-60%). [16, 17] W mózgu odpowiada za prawidłowe przewodnictwo nerwowe, plastyczność synaps i ochronę neuronów przed stresem oksydacyjnym. W siatkówce oka DHA zapewnia wysoką ostrość widzenia i prawidłowe działanie fotoreceptorów. [16]
Jego odpowiednia podaż jest bardzo ważna w okresie ciąży (kluczowa w III trymestrze) i okresie wczesnego dzieciństwa (do 2. roku życia) – sprzyja prawidłowemu rozwojowi układu nerwowego i narządu wzroku u płodu oraz niemowlęcia. [18, 19]
Źródłem EPA i DHA są przede wszystkim tłuste ryby morskie:
- łosoś,
- makrela,
- sardynki,
- śledzie,
- szprotki,
- tuńczyk. [3]
Cennymi produktami, które będą dostarczać oba kwasy, są również owoce morza i tran. [3]
I tutaj pojawia się ważne pytanie – czy żywność z powyższej listy występuje na tyle często w polskiej diecie, by spełnić dzienne zapotrzebowanie na oba związki? Jak już wiesz, należy to zrobić, ponieważ ich endogenna synteza jest niewystarczająca. [5, 6, 9]
- Aby pokryć potrzeby na EPA i DHA wyłącznie z diety, należy spożywać minimum 2 porcje tłustych ryb morskich w tygodniu (ok. 150-200 g ryby w porcji).
Niestety statystyki wyraźnie pokazują, że około 80% Polaków nie spełnia zaleceń. Co więcej, niektórzy respondenci deklarują, że ryb nie jedzą wcale. [20] To problem opisywany od lat w licznych opracowaniach.
Stąd zasadne staje się kolejne pytanie…
Czy każdy powinien suplementować kwasy omega-3?
Kwasy omega-3 są zaliczane do składników niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak ich ilość w codziennej diecie najczęściej bywa niewystarczająca. Należy zwrócić uwagę na to, że rekomendacje nie dotyczą okresowych jadłospisów, a nawyków żywieniowych – praktykowanych zawsze. Nawet przy dobrych chęciach często może ograniczać nas niska dostępność dobrej jakości ryb.
Z tego powodu tak mocno podkreśla się znaczenie suplementacji – szczególnie w określonych grupach:
- wegetarian i wegan,
- kobiet w ciąży i karmiących piersią (zgodnie z rekomendacjami lekarza),
- seniorów,
- pacjentów z chorobami sercowo-naczyniowymi,
- sportowców.
Suplementacja powinna uzupełniać dietę. Najlepsze efekty uzyskuje się łącząc codzienne spożycie produktów bogatych w omega-3 z odpowiednio dobranym preparatem.

Katarzyna Szafraniec
Dietetyk kliniczny
Absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. Piastów
Śląskich we Wrocławiu. Specjalizuje się w dietetyce
klinicznej i prowadzeniu edukacji żywieniowej.
Bibliografia
- Materac, E., Marczyński, Z., & Bodek, K. H. (2013). Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka. Bromatologia i chemia toksykologiczna, 46(2), 225-233.
- Szponar, L., Mojska, H., & Ołtarzewski, M. (2019). Czy wiesz, ile potrzebujesz tłuszczów?. Wydawnictwo Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa.
- Rychlik, E., Stoś, K., Woźniak, A., Mojskiej, H. (2024). Normy żywienia dla populacji Polski. Warszawa: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy.
- Zhuang, X. Y., Zhang, Y. H., Xiao, A. F., Zhang, A. H., & Fang, B. S. (2022). Key enzymes in fatty acid synthesis pathway for bioactive lipids biosynthesis. Frontiers in nutrition, 9, 851402.
- Lin, Y. H., Hibbeln, J. R., Domenichiello, A. F., Ramsden, C. E., Salem, N. M., Chen, C. T., … & Miller III, B. V. (2018). Quantitation of Human Whole‐Body Synthesis‐Secretion Rates of Docosahexaenoic Acid and Eicosapentaenoate Acid from Circulating Unesterified α‐Linolenic Acid at Steady State. Lipids, 53(5), 547-558.
- Richard, C., & Monk, J. M. (2024). Docosahexaenoic acid. Advances in Nutrition, 15(1), 100161.
- Takić, M., Ranković, S., Girek, Z., Pavlović, S., Jovanović, P., Jovanović, V., & Šarac, I. (2024). Current Insights into the Effects of Dietary α-Linolenic Acid Focusing on Alterations of Polyunsaturated Fatty Acid Profiles in Metabolic Syndrome. International Journal of Molecular Sciences, 25(9), 4909.
- Baker, E. J., Miles, E. A., Burdge, G. C., Yaqoob, P., & Calder, P. C. (2016). Metabolism and functional effects of plant-derived omega-3 fatty acids in humans. Progress in lipid research, 64, 30-56.
- Watabe, S., Tanaka, W., Sakakibara, H., & Yokoyama, D. (2024). Daily Consumption of α-Linolenic Acid Increases Conversion Efficiency to Eicosapentaenoic Acid in Mice. Nutrients, 16(10), 1407.
- Sala-Vila, A., Fleming, J., Kris-Etherton, P., & Ros, E. (2022). Impact of α-linolenic acid, the vegetable ω-3 fatty acid, on cardiovascular disease and cognition. Advances in nutrition, 13(5), 1584-1602.
- Yue, H., Qiu, B., Jia, M., Liu, W., Guo, X. F., Li, N., … & Li, D. (2021). Effects of α-linolenic acid intake on blood lipid profiles: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Critical reviews in food science and nutrition, 61(17), 2894-2910.
- Cambiaggi, L., Chakravarty, A., Noureddine, N., & Hersberger, M. (2023). The role of α-linolenic acid and its oxylipins in human cardiovascular diseases. International journal of molecular sciences, 24(7), 6110.
- Yuan, Q., Xie, F., Huang, W., Hu, M., Yan, Q., Chen, Z., … & Liu, L. (2022). The review of alpha‐linolenic acid: Sources, metabolism, and pharmacology. Phytotherapy Research, 36(1), 164-188.
- Szymańska, P., Luzak, B., Miłowska, K., & Golański, J. (2023). The anti-aggregative potential of resolvin E1 on human platelets. Molecules, 28(14), 5323.
- Bäck, M., & Hansson, G. K. (2019). Omega‐3 fatty acids, cardiovascular risk, and the resolution of inflammation. The FASEB journal, 33(2), 1536-1539.
- Li, M., Li, Z., & Fan, Y. (2025). Omega-3 fatty acids: multi-target mechanisms and therapeutic applications in neurodevelopmental disorders and epilepsy. Frontiers in Nutrition, 12, 1598588.
- Mason, R. P., Libby, P., & Bhatt, D. L. (2020). Emerging mechanisms of cardiovascular protection for the omega-3 fatty acid eicosapentaenoic acid. Arteriosclerosis, thrombosis, and vascular biology, 40(5), 1135-1147.
- Swora-Cwynar, E., Polaczyk, A., & Dobrowolska, A. (2023). Żywienie kobiet w ciąży i karmiących piersią. Polish Nursing/Pielegniarstwo Polskie, 89(3).
- Lauritzen, L., Brambilla, P., Mazzocchi, A., Harsløf, L. B., Ciappolino, V., & Agostoni, C. (2016). DHA effects in brain development and function. Nutrients, 8(1), 6.
- Stoś, K., Woźniak, A., Rychlik, E., & Ołtarzewski, M. (2024). Fish consumption frequency in the adult population in Poland. Applied Sciences, 14(19), 8891.
Celem wpisów na blogu jest przedstawienie informacji, poglądów, opinii opartych na wynikach prac badawczych i literaturze ogólnodostępnej. Substancji opisywanych na blogu nie należy traktować jako lekarstw lub produktów farmaceutycznych stosowanych w procesie leczenia chorób. Głównym celem wpisów jest propagowanie zdrowego trybu życia i zbilansowanej diety.
Wszelkie informacje zawarte na blogu objęte są prawami autorskimi majątkowymi. Prawa autorskie przysługują Pharmovit Dystrybucja Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Płocku przy ulicy Kostrogaj 9D. Wszelkie kopiowanie całości bądź części informacji zawartych na blogu bez uprzedniej pisemnej zgody Pharmovit Dystrybucja Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością jest zabronione.
