Karczoch zwyczajny pod łacińską nazwą Cynara scolymus po raz pierwszy został opisany przez jednego z uczniów Arystotelesa w IV w. p.n.e. W lecznictwie europejskim dzięki swojemu wielokierunkowemu działaniu znalazł zastosowanie już w XVIII wieku [1].
Karczoch zwyczajny zawiera [2]:
- kwasy fenolowe, w tym cynarynę
- laktony seskwiterpenowe, m. in. cynaropikrytynę
- kwasy hydroksykarboksylowe
- kwasy kawowy i chloro genowy
- flawonoidy
- trój terpeny
- sterole
- garbniki
- śluzy
- pektyny
- witaminy A i B
- sole mineralne, m. in. potas
Liście i ziele karczocha wspomagają organizm przy [1,2,3,4 ]:
- problemach trawiennych
- pobudzeniu całego układu trawiennego
- wytwarzaniu żółci
- wzdęciach
- bólach brzucha
- przepływie żółci przez wątrobę i drogi żółciowe
- miażdżycy
- obniżaniu poziomu tłuszczy i cholesterolu we krwi
- zwiększeniu wydalania moczy
- usuwaniu z organizmu toksycznych przemian materii
- ochronie wątroby, jej regeneracji
- zwiększeniu kontroli apetytu
- redukcji masy ciała
- regulowaniu glukozy we krwi
Już badanie przeprowadzone w 1933 roku wykazało, że wyciąg z karczocha pobudza wydzielanie żółci przez wątrobę i jej spływanie do dwunastnicy, dlatego tak dobrze wspomaga organizm osoby cierpiącej na niestrawność [5].
Badanie przeprowadzone w 1998 roku wykazało, że większość pacjentów cierpiących na niestrawność odczuła wyraźną poprawę dzięki przyjmowaniu wyciągu z karczocha. Pacjenci przyjmowali przez 2-3 tygodnie po 5 kapsułek dziennie. Po przeprowadzonym badaniu okazało się, że nudności, wzdęcia, odbijanie, bóle żołądkowe znacznie zmalały [5].
W innym badaniu przeprowadzonym w Niemczech na osobach w wieku 20-87 lat wykazano, że po 6 tygodniach przyjmowania wyciągu u 553 osób znacznie zmniejszyło się stężenie cholesterolu we krwi średnio o 11,5% [5].
Co ciekawe, w grupie 39 badanych pacjentów podzielonych na grupę kontrolną i grupę badaną wykazano, że u pacjentów przyjmujących wyciąg z karczocha zaobserwowano większą kontrolę apetytu oraz zwiększoną redukcję masy ciała [1] Dlatego warto wprowadzić wyciąg z karczocha do codziennej diety.
Autor:
Mgr Jolanta Gębczak
Dietetyk kliniczny
Źródła:
- Małgorzata Horoszkiewicz, Maksymilian Kulza, Katarzyna Malinowska, Anna Woźniak, Monika Seńczuk-Przybyłowska, Anna Wachowiak, Ewa Florek „Karczoch zwyczajny- niewykorzystane możliwości leku roślinnego w terapii miażdżycy i chorób wątroby” Przegląd Lekarski 2012 / 69 / 10 str. 1129-1131
- Mateusz Emanuel Sanderski „Zioła w leczeniu dolegliwości i chorób układu trawiennego oraz wątroby i trzustki” wyd. Mateusz E. Senderski Podkowa Leśna 2009 rok, str. 146-148
- Dr James A. Duke „Księga zdrowia. Ziołowa apteka domowa” wyd. publicat, Poznań 2011, str. 261
- Dietrich Fronhe „Leksykon roślin leczniczych” wyd. MedPharm Polska 2010 rok, str. 194-196
- Przegląd Reader’s Digest „Uzdrawiająca moc witamin, minerałów i ziół” Warszawa 2000, str. 86-87
Celem wpisów na blogu jest przedstawienie informacji, poglądów, opinii opartych na wynikach prac badawczych i literaturze ogólnodostępnej. Substancji opisywanych na blogu nie należy traktować jako lekarstw lub produktów farmaceutycznych stosowanych w procesie leczenia chorób. Głównym celem wpisów jest propagowanie zdrowego trybu życia i zbilansowanej diety.
Wszelkie informacje zawarte na blogu objęte są prawami autorskimi majątkowymi. Prawa autorskie przysługują Pharmovit Dystrybucja Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Płocku przy ulicy Kostrogaj 9D. Wszelkie kopiowanie całości bądź części informacji zawartych na blogu bez uprzedniej pisemnej zgody Pharmovit Dystrybucja Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością jest zabronione.